| azarianalberto | Дата: Суббота, 03.10.2026, 18:26 | Сообщение # 1 |
|
Сержант
Награды: 0
Статус: Offline
| Pamiętam ten dzień jak dziś, choć minęło już dobre kilka lat. Siedziałem wtedy w swoim wynajętym mieszkaniu na warszawskim Mokotowie, a za oknem szaruga tak typowa dla późnego listopada odbierała chęć do jakiegokolwiek działania. W pracy zwolnili mnie trzy tygodnie wcześniej, bo firma logistyczna, w której pracowałem na magazynie, nagle ogłosiła restrukturyzację. Zostałem z oszczędnościami na może dwa miesiące życia i rosnącym poczuciem, że świat sobie beze mnie radzi. No i wtedy, przeglądając jakieś forum dla bezrobotnych, natrafiłem na wątek o hazardzie online. Ktoś tam w komentarzu napisał co to vavada i że to miejsce, gdzie można oderwać się od szarej rzeczywistości. Nie do końca wiedziałem, co to właściwie jest, ale brzmiało jak coś, co mogło mnie choć na chwilę wyciągnąć z tej pustki. Zarejestrowałem się tego samego wieczoru. Ot tak, z ciekawości. Bez planu, bez strategii, bez złudzeń, że zarobię milion. Po prostu chciałem, żeby coś się działo. Ekran laptopa świecił się w ciemnym pokoju, a ja klikałem kolejne automaty, nie rozumiejąc nawet połowy zasad. Pierwsze dwie stówki, które wpłaciłem, zniknęły w jakieś dwadzieścia minut. No i wtedy poczułem coś dziwnego – nie złość, nie żal, tylko taką głuchą obojętność. Jakby te pieniądze i tak nie miały znaczenia, bo i tak nie miałem już nic do stracenia. To było głupie, ale w tamtym momencie wydawało się jedynym sensownym uczuciem. Kolejne dni wyglądały podobnie. Rano wysyłałem CV, a po południu wracałem do komputera. co to vavada stało się dla mnie czymś w rodzaju rytuału – odpalałem stronę, logowałem się i przez kilka godzin bujałem się między automatami a stołem do blackjacka, którego zasad nauczyłem się dopiero po tygodniu. Nie szło mi dobrze. Wręcz przeciwnie – wpłacałem po stówce, po dwie, czasem po pięćdziesiątce, i prawie zawsze kończyło się to samym zerem na koncie. Ale nie czułem już tego ukłucia wstydu, które powinno się pojawić. Czułem tylko ulgę, że przez te kilka godzin nie myślałem o rachunkach, o rozmowach kwalifikacyjnych, które nie przychodziły, o ojcu, który dzwonił co drugi dzień z pytaniem, czy sobie radzę. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to właśnie jest uciekanie od rzeczywistości w najczystszej postaci. Pewnego wieczoru, gdzieś na początku grudnia, usiadłem do gry kompletnie zdołowany. Dzień wcześniej dostałem odmowę z pracy, na którą bardzo liczyłem – magazyn w centrum dystrybucyjnym pod Grodziszem, dobre pieniądze, stabilny grafik. Pomyślałem sobie wtedy: no to chociaż w tej grze spróbuję raz na poważnie. Wpłaciłem trzysta złotych, całą resztkę, jaka mi została na koncie. Nie miałem już nic do jedzenia w lodówce, a konto świeciło pustkami. I wtedy, zupełnie przypadkiem, trafiłem na automat, który nazywał się jakoś dziwnie – nie pamiętam dokładnie, chyba „Book of Dead” albo coś podobnego. Zacząłem grać po złotówce, bez pośpiechu, z takim dziwnym spokojem, jakbym już pogodził się z porażką.
|
| |
| |